Färsk pasta

Det är något speciellt med att göra sitt egen pasta. Du kan göra det med en brödkavel, men det är lite lättare (och snabbare) med en pastamaskin.

Följ Idas goda råd – steg för steg – för att göra din egen färska pasta:

1. Mät upp 400 g durummjöl på bordet och gör ett hål i mitten. Vänd i 4 ägg och tillsätt saffran. (Några moderna italienska husmödrar använder matberedare för att göra pastadegen, så det går också bra att använda enligt Ida.)

2. Använd en gaffel för att piska äggen in i mjölet, och sedan fingertopparna för att hålla ihop mjölberget, så att äggen inte välter ut på bordet.

3. Knåda degen med händerna. Det ska vara en hård deg, som knappt går att knåda. Tillsätt ev. lite extra mjöl om äggen är så stora att degen inte är hård nog. Knåda degen som om det vore en bröddeg.

4. Forma degen till en kula, täck med plastfilm och låt den vila ½ timme i kylskåpet.

5. Rulla ut degen med en brödkavel till ca ½ cm tjocklek.

6. Rulla degen på maskinen – eller fortsätt använda brödkaveln om du inte har en pastamaskin. Kör igenom degen 3 gånger vid det största hålet och vik den en gång i mitten efter varje rullning och vänd gärna på degen 90 grader innan du rullar nästa gång. Kör den sedan tunnare med ett hål i taget, denna gång utan att vika ner i mitten, tills pastan får önskad tjocklek. Kör den inte på de sista hålen, eftersom pastan blir för tunn och otymplig att arbeta med.

7. Skär ut degen för tagliatelle på pastamaskinen. Håll en hand under och fånga dem när de kommer ut.

8. Du kan också vika degen till farfalle (fjärilar). Det gör du genom att skära den i rektanglar, vika rektangeln på längden, så att det finns en inbuktning, och tryck sedan degen i mitten till en liten fjäril.

Tips. Du kan också enkelt göra din egen fyllda pasta. Du kan antingen skära degen i cirklar och fylla med t.ex. ost, grönsaker och kött, och sedan försluta den med en cirkel på toppen och trycka ihop kanterna med en gaffel, eller så kan du t.ex. göra dem fyrkantiga eller halvmåneformade.


© 2019 Galbani - All rights reserved