Recept

Sicilianska Arancini

Sicilianska Arancini - Galbani
Gör så här

Den sicilianska maträtten Arancini börjar med tillagningen av riset. Det går att blanda ihop alla ingredienser på en gång, men det blir godare om man gör det i följande ordning:

Koka upp saltat vatten. Koka riset däri tills allt vatten har kokat bort. Häll inte av.

Lägg i 2 ägg, smör, Parmigiano Reggiano D.O.P. Galbani och muskotnöt i kastrullen.

Rör om väl (konsistensen ska vara lite degig) och låt svalna. Smaksätt med lite saffran.

Fyllningen kan vara antingen bolognesesås eller stuvning. En bolognesesås tillagas av köttfärs – nötkött förstås – och krossade tomater. Börja med att bryna löken och vitlöken i olivolja.

Lägg i köttfärsen lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Häll i burktomaterna.

Låt sjuda ca 10 minuter på svag värme.

Låt sedan smöret smälta i såsen.

Om du i stället har valt att göra en stuvning finhackar du morötter och lök. Bryn dem väl i olivolja och tillsätt sedan köttfärsen.

Höj värmen och häll i vitt vin som tar upp såsens smaker och gör den tjock.

Häll i ärterna och tomatsåsen. Salta och peppra. Ett gammalt matlagningsknep är att mot slutet av kokningen hälla i lite mjölk för att göra såsen och den lätt syrliga smaken av tomater mildare. Du kan också lägga i lite fläskfärs i stuvningen för att få till den traditionella smaken.

Nu till risbollarna. Vät händerna innan du börjar.

Lägg i två matskedar stuvning eller bolognesesås och två eller tre tärningar hårdost i varje urgröpning.

Panering av risbollarna:

Doppa dem sedan i ett uppvispat ägg och därefter i ströbröd.

Värm upp neutral olja till 170-180 grader. Fritera bollarna i omgångar. Ta upp bollarna när de har fått fin gulbrun färg, låt dem rinna av på hushållspapper och lägg upp dem på en fin tallrik.

Tips från Miamissimo

Hur gör man en mättande rätt enkelt och snabbt? Det kan låta som en omöjlig uppgift, men italienarna har svaret. De fyllda risbollarna från Sicilien är goda, krispiga och annorlunda och ett måste för riktiga gourmander. De går fort att göra och har strykande åtgång.

Som ett alternativ till hårdost kan du fylla bollarna med mozzarella eller färsk getost skuren i tärningar.

En annan variant av det här receptet är att göra blomkålsris. Ta bort det gröna från blomkålen och riv den för hand. Sug upp överflödig vätska från den rivna blomkålen med ett hushållspapper innan du kokar den. Koka i olivolja i 8 minuter och rör om då och då. Smaksätt med lite basilika. Det här receptet är godast med färsk getost.

Använd följande teknik när du rullar bollarna: Tryck ihop riset i handflatan. Lägg mozzarellaskivan eller annan valfri ost i mitten. Börja forma bollen i valfri form. När paneringen och friteringen är klar är det bara att låta bollarna rinna av och lägga upp på ett fat. Häll över bolognesesåsen och garnera med något grönt.

Vegetarianer kan göra en variant med spenat och béchamelsås, pumpa och svamp, eller med en stuvning på tomatpuré, vin, tofu och spritärter. Receptet går att variera helt efter smak och preferenser. Allt du behöver göra är att släppa fram kreativiteten för en annorlunda och välsmakande aptitretare!

Fler recept:

Arancini med ris Sicilianska Arancini Fyllda bollar Små auberginebollar med basilika och färskost Grönsaksbollar Bollar med kött, aubergine och ricotta 

Dela det här receptet Länken har kopierats.