Oxfilé med mascarpone och senap
Först och främst ska du förbereda köttet. Skär det först i medaljonger.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn medaljongerna på hög värme i 3–4 minuter på varje sida.
Salta köttet lätt. Ta sedan upp det från stekpannan utan att stänga av plattan.
Nu är det dags att göra mascarponesåsen till oxfilén.
Häll först ned hela mascarponeburken i steksaften från köttet och tillsätt senapen, grönpepparn och 3–4 skedar vatten.
Blanda väl så att du får en len sås och låt puttra i ungefär 5 minuter på låg värme. Smaka sedan av och justera kryddningen.
Lägg upp medaljongerna på tallrikar och häll över rejält med sås. Servera med bladgrönsaker med balsamvinäger för en komplett måltid.
Efter denna delikatess kan du bjuda på en liten god choklad- eller äppelkaka som efterrätt. Alternativt kan du göra en uppfriskande italiensk dessert, till exempel kaffe- eller vaniljtiramisu. Om du inte har tid att baka kan du satsa på en klassisk sockerkaka eller fruktkaka.
Varianter:
Om du vill göra inbakad oxfilé kan du göra en sås av smält smör, finhackad lök, murklor, grädde och vitt vin:
Om du vill väcka liv i gamla gastronomiska klassiker ska du kolla in det berömda receptet på bœuf bourguignon. Använd i möjligaste mån tournedos eller oxfilé i den här långkoksgrytan.
Fler recept:
Gorgonzolabiff
Schnitzel bolognese
Krämiga kalvmedaljonger
Festlig stek med mozzarellafyllning