8 personer
dolci

Fylld tårta med ricotta

Zucotto

02.Ingredienser

Tårta:

Lite raps- eller solrosolja

hushållsfilm

2 färdiga tårtbottnar

 

Saft:

1 ½ msk Rose’s Grenadine

3 msk Maraschino/kirsch/ljus sherry

1 ½ msk vatten

1 tsk citronsaft

Fyllning:

750 g Galbani Ricotta

90 g socker

1 vaniljstång

150 g syltat apelsinskal, ananaskuber och suckat

100 g grovt hackad mörk choklad

2,5 dl vispgrädde

80 g mörk chokladöverdrag

Ev. 50g hackade nötter

03.Tilberedning

Smörj en skål (ca 1 ½ liter volym) med olja och täck hushållsfilm. Skär en av bottnarna, så att dess diameter är ungefär 1 cm mindre än skålen. Skär den andra botten i 8 bitar (från mitten) – som när man skär en kaka.

 

Tillsätt 8 bitar med toppen neråt i skålen, så att det finns lite mellanrum mellan bitarna. Blanda grenadin, sherry, vatten och citronsaft. Tre fjärdedelar av saften hälls på kakbottnen i skålen. Rör ihop ricotta, socker och kornen från vaniljstången. Tillsätt den syltade frukten tillsammans med den grovhackade chokladen. Vispa grädden till ett mjukt skum och blanda försiktigt med övriga ingredienser. Häll fyllningen i skålen så att den nästan når kanten. Lägg den sista bottnen som lock. Tryck lätt på och droppa resten av saften över bottnen. Ställ 4 timmar i kylskåp eller i frysen 2 timmar före servering.

 

När tårtan ska serveras, dekorera den med smält mörk choklad. Använd en matsked för att slunga choklad över tårtan i fina linjer. Garnera ev. med hackade nötter på toppen.

Tips: Jag tycker faktiskt bäst om den halvfryst, så den får gärna stå i frysen i 12-24 timmar och tinas 2-3 timmar före servering! Om du inte tycker om suckat, kan du hoppa över det och ersätta med choklad.


© 2019 Galbani - All rights reserved