Pastagratäng med purjolök och chorizo
Det här pastagratängreceptet passar bäst med makaroner. Koka dem i saltat vatten och häll sedan av vattnet.
Skär den vita delen av purjolöken i strimlor. Smält smöret och bryn purjolöksstrimlorna däri tillsammans med lök och vitlök.
Häll i en skvätt vatten efter 5 minuter. Koka lite till tills du får en purjolöksfondue. Smaka av med salt och peppar.
Knaperstek den skivade chorizon. Blanda ned den och makaronerna i purjolöksblandningen. Lägg några klickar smör i en ugnsform och häll i alltsammans däri.
Strö över med riven muskotnöt.
Sätt på ugnen på 180 °C.
Vispa ihop ricottan med ägget och häll detta över pastan. Strö över med krossade valnötter, peppra och sätt sedan in i ugnen i ungefär 30 minuter eller tills ytan får färg. Konsistensen ska vara ungefär som en pannkakssmet.
Du kan också variera receptet genom att byta ut ricottan mot mjölkbaserad béchamelsås.
Sänk värmen och blanda försiktigt i mjölet. Vätskan ska bli till en tjock massa. Häll i grädden och strö över med cheddar och riven muskotnöt.
Efter grädden strös purjolöksgratängen med resten av osten och ströbrödet för en fin yta.
Det här är en mättande rätt som barnen kommer att älska. Ta hjälp av videoklipp på nätet från andra som har gjort receptet.
En gratäng kan göras på många olika sätt. Den här receptet är ett av de allra godaste och går enkelt och snabbt att laga. Den uppskattas av nära och kära och tar bara ca 10 minuter att göra.
Ugnsbakad pastagratäng med köttbullar
Pastagratäng med skinka och ost
Pastagratäng med mozzarella och parmesan