Recept

Köttfärs- och ricottalasagne

Köttfärs- och ricottalasagne - Galbani
Gör så här

Börja först med tillagningen av köttet.  Du kan använda nöt- eller kalvkött, eller en blandning av båda om du föredrar det.

Skala och finhacka löken, moroten och sellerin och bryn dem i extra jungfruolja tills de fått fin färg.

Blanda i nötfärsen och koka i ca 10 minuter.

Häll i de skalade och mixade tomaterna i köttfärsblandningen och låt småkoka i minst 45 minuter.

Krydda med örter från Provence eller enbart basilika, pressad vitlök och salt innan du stänger av plattan.

Tips från Miamissimo

Om du vill göra det ännu enklare för dig och spara tid kan du använda färdigskalade tomater eller tomatsås på burk i stället för att skala och mixa tomater.

Forma köttbullar av resten av köttet. Riv parmesanost eller använd färdigriven Gran Gusto och blanda med ägget och mjölken i en skål.

Doppa det hårda brödet i denna blandning och blanda med resten av köttfärsen. Arbeta ihop det hela och rulla små köttbullar. Ställ åt sidan.

Skär mozzarellan i tärningar.

Gör en ricottabaserad béchamelsås:

Smält smör i en kastrull på medelhög värme.  Blanda i mjölet och ricottan.

Vispa.  Tillsätt äggulan. Sänk värmen och häll i mjölken lite i taget. Rör om hela tiden så att det inte klumpar sig.

Salta och peppra och smaksätt béchamelsåsen med de mosade vitlöksklyftorna och några nypor muskotnöt.

Tips från Miamissimo

Såsen har rätt konsistens när den är fyllig och varken är för rinnig eller för tjock.

Koka lasagneplattorna (några få i taget) i en stor kastrull med saltat vatten och lägg sedan upp dem på en stor bricka.

Fritera köttbullarna i kokande olja och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Sätt på ugnen på 180 °C.

Ta fram en ugnsform.

Lägg en klick smör i formen och lägg sedan ut plattorna.

Bred ut ett lager köttfärssås och sedan ett lager béchamelsås mellan lasagnelagren.

Lägg sedan ut köttbullarna och mozzarellan. Fortsätt så långt ingredienserna räcker.

Bred ut ett lager béchamelsås längst upp och strö över riven ost.

Grädda i ugnen i 30 minuter. Avnjut rätten varm.

Tips från Miamissimo

Ricottan i béchamelsåsen kan bytas ut mot färsk getost, och gruyère kan användas i stället för parmesanost.

Varianter:

Fler recept:

Våra andra lasagnerecept:

Lasagne bolognese
Ugnsbakad lasagne
Spenatlasagne med ricottasås
Lasagne med dubbel lax, ricotta och spenat

Dela det här receptet Länken har kopierats.