Äkta tiramisu
Börja med att separera äggvitorna från gulorna.
Vispa sockret och äggulorna i en skål till en vit smet.
Viktigt: När du har vispat klart sockret och äggulorna häller du i Mascarpone Galbani. Blanda väl tills ytan blir slät. Ställ blandningen svalt.
Förhöj tiramisusmaken med en skvätt rom, marsalavin eller amaretto. Var dock försiktig så att du inte häller i för mycket och desserten blir tung.
Vispa äggvitorna hårt till ett vitt skum. Vänd försiktigt ned det med en slickepott i mascarpone- och ägguleblandningen.
Doppa hastigt hälften av kexen i starkt kaffe och eventuellt en sked amaretto och lägg sedan ut dem i botten på en ugnsform.
En klassisk tiramisu har savoiardikex eller fingerkex, men ett möjligt alternativ är rosa kex.
Täck kexlagret med hälften av mascarponekrämen.
Lägg ut ett andra och sista lager kaffedoppade kex.
Täck med resten av krämen, det vill säga den andra hälften av mascarponeblandningen.
Ställ in i kylskåpet i minst fyra timmar (helst ett helt dygn).
Pudra tiramisun med kakao före servering.
Élaboré à la fin du XVIe siècle en Toscane, le Tiramisu est un dessert intemporel qui ravit les papilles des petits et des grands depuis des années. Si vous voulez en savoir plus sur les origines de Tiramisu, découvrez son histoire.
Il est tellement apprécié qu’une coupe du monde du meilleur Tiramisu est organisée chaque année en Italie pour départager de nombreux concurrents. Sous l’œil d’experts culinaires, des centaines de participants réalisent le plus populaire des desserts italiens.
Du kan utgå från det här grundreceptet men göra en personligt skräddarsydd tiramisu genom att lägga upp lager av röda eller gula bär eller blanda i dem direkt mellan kex- och krämlagren.
Du kan också använda dessertskålar för ett annorlunda upplägg. Välj i så fall cylinderformade och inte för smala skålar så att de olika lagren blir tillräckligt tjocka och vackert framträdande.
Lämna gärna en kommentar om du har frågor eller vill berätta vad du tycker om denna italienska läckerhet!
Upptäck tiramisun i alla dess söta varianter, till exempel chokladtiramisu, tiramisu med röda bär eller kaffetiramisu. Eller prova en matig variant med lax, grönsaker eller något annat.
Se våra andra populära recept:
Vaniljtiramisu
Pepparkakstiramisu med äpplen
Pepparkakstiramisu med päron
Enkel och snabb citrontiramisu
Pepparkakstiramisu med hallon
Pepparkakstiramisu med päron