Äkta spagetti carbonara
Fyll en stor kastrull med vatten, droppa i lite olja, tillsätt salt och peppar och koka upp.
Lägg i spagettin när vattnet kokar och låt koka enligt koktiden på paketet. I regel är koktiden högst 12 minuter för ett resultat med lätt tuggmotstånd.
Medan pastan kokar skär du pancettan och bryner den eller fläsktärningar i en teflonpanna utan matfett så att de inte klibbar ihop. Bryn tills färgen är fint gyllenbrun.
Blanda ihop äggulorna, saltet, pepparn och den rivna parmesanosten. Vispa tills konsistensen är krämig och fluffig. Häll i en kastrull och sjud på låg värme under omrörning så att gulorna inte stelnar.
Slå bort vattnet i ett durkslag när pastan är färdigkokt. Blanda sedan ned spagettin undan för undan i kastrullen under omrörning.
Servera med lite Parmigiano Reggiano eller Grana Padano Galbani. Glöm inte att svepa en vända med pepparkvarnen över den färdiga rätten.
En variant på denna pasta carbonara är att tillsätta lite ricotta för en krämigare konsistens.