10 personer
dolci

Mjuk glasstårta med apelsin och choklad

Semifreddi arancia, cioccolato e liquirizia

02.Ingredienser

Cirka 40 g maräng
30–40 g amarettiner (eller makroner)
40 g hackad mörk choklad 80 %
1 ekologisk apelsin
100 g socker
3 pastöriserade äggulor
4 pastöriserade äggvitor
1 dl vispgrädde
500 g Galbani Mascarpone
1 tsk lakritspulver
1 tårtbotten
Eventuellt citronmeliss och extra choklad och maräng till garnering

03.Tilberedning

Ta 4 små skålar. Smula marängen i en, amarettinerna (eller makronerna) i en annan, hacka chokladen grovt i den tredje och riv skalet från en hel apelsin på den fina sidan av rivjärnet i den fjärde skålen. Vispa sockret med äggulorna i en större skål, tills blandningen blir skummande och ljus. Vispa äggvitorna stela i en annan skål. I en tredje skål vispar du vispgrädden till ett mjukt skum. Häll mascarponen i en skål och rör om med en sked tills den är mjuk. Häll ägggulesmeten i mascarponen och blanda väl tillsammans. Häll därefter på grädden och vänd till sist i äggvitorna försiktigt. Fördela moussen i två skålar och häll riven apelsin över den ena. Därefter grovhackad choklad och lakritspulver över den andra. Använd en rektangulär ugnsform och lägg den smulade marängen i botten. Häll apelsinblandningen ovanpå och jämna försiktigt ut med en sked, utan att marängen flyttar sig.

Fördela de smulade amarettinerna jämt över moussen. Häll moussen med choklad och lakrits ovanpå. Skär tårtbottnen så att den passa i formen och lägg den på som lock. Ställ formen i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut semifreddon 20–30 minuter före servering. Vänd formen på en tallrik och garnera med grova bitar av choklad, maräng och citronmeliss. Om glassen har stått länge i frysen ska den tas ut 1,5 timmar före servering.

Tips: Använd maräng eller amaretti till botten av kakan i stället för tårtbotten. Prova även med citron istället för apelsin.


© 2019 Galbani - All rights reserved