Osso buco
I det här receptet på osso buco från Milano ska du först förbereda grönsakerna och örterna. Skölj, skala och ansa alla grönsaker. Skär den vita delen av purjolöken i tunna strimlor och tomaterna i lite större bitar.
Tvätta och gnugga apelsinskalet under kranen och pressa sedan ur saften och ställ åt sidan. Skär sedan tunna strimlor av skalet med en potatisskalare. Gör samma sak med koriandern.
Ta fram en djup gryta, sätt på plattan på låg värme och hetta upp olivoljan. Doppa under tiden kalvskivorna helt i mjölet. När oljan är varm bryner du köttet på båda sidorna på hög värme.
Häll i löken och låt den ta färg. Häll sedan i purjolöksstrimlorna, de tärnade morötterna och tomaterna. Tillsätt apelsinsaften och muscadetvinet, sockerbiten, apelsinskalet och vitlöksklyftorna med skalet på.
Ta upp vitlöksklyftorna från grytan efter en timme. Blanda de nu kokta och mjuka vitlöksklyftorna med den färska persiljan och tomatpurén. Häll på lite muscadetvin om det behövs. Häll ned denna blandning i grytan och smaka av.
Låt osso bucon småputtra på svag värme i ytterligare en halvtimme. Dra sedan bort grytan från plattan och avnjut rätten het.
Det här receptet är ett riktigt klassiskt långkok från Milano med kalvlägg, grönsaker och örter. Denna enkla osso buco avnjuts rykande het och är ett utmärkt alternativ till bœuf bourguignon.
Receptet är enkelt, men å andra sidan behöver rätten lite längre tid på spisen. En av de viktigaste hemligheterna för att lyckas med det här kalvköttsreceptet är att hålla värmen konstant under hela koktiden.
Osso buco-receptet kan varieras med kalvrulle i stället för lägg. Den som gillar fågel kan även använda kalkon som får koka i en hönsbuljong.
För att ge osso bucon mer smak kan du använda vitt vin. I den varianten bryner du de mjölade köttbitarna i olja i en gryta och tillsätter sedan morötterna, löken, vitlöken och tomaten.
Vispa ur med vitt vin och smaka av. Blanda i en örtblandning bestående av timjan, persilja och lagerblad. Låt sedan osso bucon småputtra under lock i ungefär en timme. Förstärk smaken ännu mer med några grovhackade selleristjälkar i örtblandningen.
Bryn i smält smör i stället för olivolja. Byt samtidigt ut apelsinen mot någon annan citrusfrukt, till exempel citron.
Lägg i grönsakerna, de gröna bladen och några matskedar tomatpuré.
Denna traditionella specialitet från Milano serveras som huvudrätt tillsammans med färsk tagliatelle med ett tjockt lager riven Gran Gusto Galbani ovanpå. I stället för pasta kan du använda potatis som får fräsa med ett lagerblad. Självklart kan du också servera kalkon- eller kalvvarianten med kokt ris.
Efter så här god mat är en efterrätt ett måste. Eftersom maträtten är vintrig kan du till exempel satsa på varm mjölk med riskaka eller pannkakor med choklad.
Quiche med zucchini, ricotta och purjolök
Gratäng med zucchini, ricotta och kronärtskocka
Auberginerullar
Parmesangratinerade auberginer
Mannagrynskaka
Italiensk ricottapaj
Fyllda auberginer