Penne med tomat och Mascarpone Galbani
Gör först såsen. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem i en vitlökspress. Ta fram en kastrull och lägg i tomatpurén, den pressade vitlöken, sockret, olivoljan och valfria örter. Salta och peppra. Koka upp under lock och låt sedan småputtra i 15 minuter. Se upp så att inte såsen bränner fast i botten.
Steg två: pennen. Fyll en stor kastrull med saltat vatten för att koka pastan i. Låt vattnet koka upp. Häll i pennen i det kokande vattnet och koka enligt instruktionerna på förpackningen och häll sedan av vattnet.
Blanda i mascarponen i den fortfarande varma såsen. Krydda mer om det behövs och rör om hela tiden.
Nästa steg är att hälla den färdiga såsen över pastan, röra om väl och sedan servera med detsamma.
Servera pastan varm. Garnera med ett basilikablad och strö över Gran Gusto Galbani eller parmesanost.
På sommaren kan du använda färska tomater och göra din egen tomatpuré – jättegott på en skiva bröd om du inte är glutenintolerant.
3 minuter innan pastan är al dente kan du spetsa till receptet genom att blanda i lite spritärter. För att bevara rättens friskhet ska du undvika att blanda såsen med pennen. Blanda pastan och mascarponen och lägg på inlagda eller soltorkade tomater och hackad persilja. Rör om väl och servera.
För den som inte är överdrivet förtjust i sådana här vegetariska rätter kan lite tärnad skinka eller korvmassa i pastan och såsen liva upp. Om du hellre vill använda nötkött kan du bryna det med några skivor lök innan du häller i de andra ingredienserna i såsen. Avsluta med att blanda alltihop med pastan.
Variera såsen
Du kan också blanda två eller flera olika ostar.
Väl smaksatt pasta kan mycket väl serveras som huvudrätt.
Penne med smält ost, auberginer och knaperstekt skinka
Len spagetti med grönsaker
Penne med ricotta och valnötter
Mezze penne för finsmakare
Pasta med ricotta, korv och svamp
Pasta med speckskinka, svamp och spritärter