Recept

Pizza med mozzarella, ricotta och skinka

Pizza med mozzarella, ricotta och skinka - Galbani
Gör så här

Gör först fyllningen. Häll i tomatpurén i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt torkad oregano och 4 skedar extra jungfruolivolja. Målet är att få en fyllig tomatsås som är lätt att breda ut på pizzadegen. Ställ åt sidan.

Så till pizzadegen. För att få den härligt knaprig ska du använda extra jungfruolivolja och bakjäst. Och så är det viktigt att du knådar degen för hand.

Lös först upp bakjästen i vätska och blanda detta med mjöl, salt, olja och lite ljummet vatten i en skål. Knåda sedan degen i ungefär 10 minuter tills den är slät och släpper från bunken. Låt degen jäsa i minst en timme under en fuktig handduk.

Bred ut pizzadegen på en plåt eller i en pajform, häll på tomatsåsen och sätt in i ugnen i 190 °C i ungefär 10 minuter.

Glöm inte att blanda i några tunna champinjonskivor och lite riven vitlök i fyllningen. Du kan också blanda i skivad lök och rucola. Med dessa extra ingredienser har du förvandlat det hela till en champinjonpizza.

Ta ut degen från ugnen och lägg på tärnad mozzarella och Ricotta Galbani varvat med kokt skinka. Lägg också på några blombottnar av kronärtskocka som du delat i fyra delar. Om du vill kan du byta ut den tärnade mozzarellan mot gruyère. Samma sak gäller för skinkan som kan bytas ut mot chorizo. Garnera slutligen med några svarta oliver för god smak och vacker presentation.

Sätt in i ugnen igen och grädda i 190 °C i ca 15 minuter.

Den härliga smaken i denna pizza med mozzarella, ricotta och skinka kommer fram bäst om den serveras ordentligt varm.

Letar du efter nya idéer på en annorlunda men läcker pizza? Då kan vi föreslå en som du kan göra enkelt och snabbt själv. Baka pizza som en äkta pizzabagare och bjud in vännerna på middag. Glöm inte att spara receptet i din receptbok, det kommer garanterat att bli en favorit.

Prova även andra pizzavarianter, som napolitansk pizza, tonfiskpizza eller grönsakspizza. Det enda som skiljer dem åt är ingredienserna.  För att göra tonfiskpizzan gör du så här: Häll av vattnet från en konserv tonfisk och blanda tonfisken med färskost.

Bred ut detta direkt ovanpå tomatsåsen, strö över riven ost och sätt in i ugnen. I den napolitanska versionen, även kallad Margherita, ska fyllningen kryddas med basilika och kajennpeppar.

Skinkan byts sedan ut mot ansjovisfiléer. Och glöm inte det rivna ostlagret ovanpå, exempelvis Parmigiano Reggiano. För grönsakspizzan kan du välja mellan potatis, purjolök eller något annat – valet är fritt. Bryn grönsakerna i olivolja innan du lägger på dem på pizzan.

För att variera formen kan du göra pizzan inbakad, det vill säga en calzonepizza. När du brett ut degen ska du bara fylla ena halvan av den. Knäck gärna ett ägg över fyllningen innan du viker över den tomma sidan av pizzadegen mot den fyllda. Tänk på att inte göra degen för tunn då den lätt kan gå sönder.

En annan annorlunda variant är att göra en laxpizza med en aning sötma. Bred ut degen och täck den med crème fraiche i stället för tomatsås. Lägg sedan på smulad färsk getost. Ringla över lite honung och lägg ut laxskivorna. Krydda och strö över med riven ost.

Om du vill göra pizzadegen lyxigt smakrik kan du blanda i lite torkade örter som basilika, timjan eller rosmarin i degen. Om du gillar kryddor kan du också prova att blanda i lite curry som också ger färg åt degen.

Tips från Miamissimo

Ett knep för extra goda kanter är att lägga på lite ost längst ut i kanterna och sedan rulla in degen över. Du kan använda pizzadeg även i söta pizzor. I köket känner kreativiteten inga gränser, så våga prova något nytt!

Se våra populäraste pizzarecept:

Vit pizza med ricotta, svamp och blåbär

Lax- och räkpizza

Pizza med lök, cikoria och ost

Solig havspizza

Dela det här receptet Länken har kopierats.