Svamprisotto
Börja med svampen. Använd färsk svamp, exempelvis någon typ av sopp eller champinjoner. Skölj och ansa den och skär i tunna skivor.
Skiva vitlöken och bryn den. Lägg i svampen och bryn den i ungefär 3 minuter.
Tillsätt eventuellt hackad persilja lite innan svampen är färdigbrynt. Häll i 3 matskedar vitt vin och låt reducera. Tillsätt grädden för att få risotton härligt krämig.
Smaka av med salt och peppar. Koktiden är i genomsnitt 20 minuter. Rör om och ställ åt sidan.
Lös sedan upp två tärningar grönsaksbuljong i en kastrull med kokande vatten.
Ta under tiden fram en annan stor kastrull och fyll den med vatten. Salta och låt koka upp. Använd rundkornigt ris som arborio eller annat risottoris. Skölj riset och häll ned i det kokande vattnet. Rör om då och då med en slev. Smaka på riset efter 10–15 minuter. Du vet att det är klart när det inte längre är krispigt.
Häll av vattnet från det färdigkokta riset och smaksätt med resten av smöret.
Hetta upp olivolja i en traktörpanna och bryn den finhackade löken. Häll sedan i det kokta riset. Vispa ur med det vita vinet. Tillsätt en slev buljong. Låt risottoriset absorbera buljongen helt. Upprepa proceduren tills du har använt all buljong eller tills riset är genomkokt med lätt tuggmotstånd.
Blanda slutligen ihop riset med den krämiga svampröran, tillsätt Parmigiano Reggiano och servera.
Om du vill göra risotton i ugnen gör du så här:
Se våra andra risottorecept!