Recept

Spagetti med zucchini och ricotta

Spagetti med zucchini och ricotta - Galbani
Gör så här

1. Det första du ska göra är att skölja och torka av zucchinin. Skär bort ändarna och skiva sedan tunt.

2. Skala sedan vitlöken och mosa den lätt med en sked eller i en mortel.

3. Ta fram en stekpanna tillräckligt stor för att rymma pastan. Hetta upp oljan och bryn vitlöken lätt. Ta upp vitlöken med en hålslev och bryn zucchinin i samma stekpanna. Bryn under omrörning på hög värme tills zucchinin har fått lite färg och salta sedan.

4. Lägg under tiden ricottan i en djup tallrik och mosa med en gaffel till en krämig röra.

5. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt lite salt och olja i det kokande vattnet, lägg i spagettin och koka den al dente. Häll av vattnet och fräs spagettin på hög värme i 1 minut i stekpannan med zucchinin. Häll sedan över alltihopa till en kastrull med ricottan.

6. Skölj basilikabladen, skaka ur vattnet och hacka sedan fint.

7. Peppra pastan och zucchinin generöst och tillsätt sedan basilikan och rör om alltihopa. Servera rykande varmt.

8. Garnera tallriken med några rucolablad före servering.

Tips från Miamissimo

Om du vill kan du även blanda i andra fintärnade ingredienser i den här spagettirätten med zucchini och ricotta, till exempel skinka, rökt lax, fläsk eller svamp.

Gör det här smakrika och superenkla receptet på spagetti med zucchini och ricotta.

Om du vill förhöja smaken på denna enkla zucchini- och ricottarätt kan du utöver basilikan blanda i kryddor som timjan och örter från Provence. Passa samtidigt på att strö över lite riven parmesanost eller gruyère för att göra det ännu godare.

Du kan också göra exakt samma recept men med tagliatelle i stället för spagetti. Garnerad med zucchiniblommor blir rätten även vacker att se på.

Som med alla zucchinibaserade recept ska man undvika att överkoka grönsaken, förutom om man gör zucchinisoppa förstås.

Ännu ett gott förslag för denna grönsak är att

använda nästan exakt samma ingredienser men i stället göra en zucchinigratäng med ricotta.

Börja med att sätta på ugnen på 230 °C. Skölj en fint rund zucchini och skär bort ändarna. Skär sedan zucchinin i runda skivor och bryn i en stekpanna i lite olivolja och finhackade örter. Gör sedan en béchamelsås för pastagratänger.

Gratängen blir extra god om du lägger i 150 gram skivad getost i formen innan du sätter in den i ugnen.

Du kan också göra fyllda zucchini genom att försiktigt ta ut innanmätet med en sked och blanda det med en skivad lök, oliver, lite vitlök och timjan samt tonfisk som du finfördelar med en gaffel, lite köttfärs eller lammfilé. Fräs denna blandning i en traktörpanna i smält smör. Glöm inte att salta och peppra.

Fyllda zucchini är en utmärkt förrätt på en lite lättare meny. Använd även fint runda tomat- eller paprikahalvor för en varierad smak.

Lägg en rund mozzarellaskiva på varje fylld zucchini, paprika eller tomat före servering.

Du kan också göra en zucchiniquiche med en äggstanning av mjölk, ägg och grädde. För en lyckad quiche får du inte glömma kryddorna. Använd samma mördeg som i en paj och lägg ut skivad zucchini, strö över med riven getost och häll äggstanningen över.

Servera denna pastarätt med en fräsch sallad. Eller satsa i stället på en god efterrätt, till exempel en chokladmousse.

Se våra populäraste recept:

Spagetti carbonara

Spagetti med pesto, ricotta och körsbärstomater

Spagetti chitarra med ricotta och gambasräkor

Spagetti med tomat och Grana Padano

Spagetti med rökt lax och Il Gusto-pestoost

Dela det här receptet Länken har kopierats.