4 personer
antipasti

Svampkorg med mascarponesås

Cestino di funghi con salsa al mascarpone

02.Ingredienser

Ett paket filodeg

1 msk smält smör

Fyllning:

1 msk smör

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

250 g blandad svamp (t.ex. skogssvamp, portobello, kantareller och karljohan)

75 cl torrt vitt vin

Salt och peppar

2 msk Galbani Mascarpone

Ev. en droppe ättika

2 handfull bladpersilja (1 till svamp och en till garnering)

03.Tilberedning

Sätt ugnen på 200 grader.

 

 

Filodeg:

Ställ 4 tekoppar på en plåt. Vik ut filodegen på bordet och täck med en fuktig handduk så att degen inte torkar ut medan du arbetar med den. Smält smör och pensla insidan på kopparna och ena sidan på filodegsplattorna. Skär i rutor så stora att de går lite utanför kanten på koppen när du lägger i dem. Placera fyra bitar av filodeg i varje kopp, så att de bildar en stjärna. Kläm sidorna så att degen bildar koppen form. Baka filokorgarna i 3 minuter i ugnen på den näst lägsta delen och i 6 minuter på nedersta (titta på dem). Låt korgarna svalna i kopparna när de har färdigbakade.

 

Fyllning:

Smält smöret i en stekpanna. Finhacka schalottenlök och vitlök och stek i smör. Skär svampen i fyra delar (karljohansvamp ska blötas i vatten). Följ instruktionerna på förpackningen), och stek dem i pannan. Svamparna ska ändå ha lite tuggmotstånd. Häll i det vita vinet, krydda med salt och peppar och låt sjuda. Ta bort svamparna ur pannan och håll varma. Låt såsen stå på pannan och koka in. Lägg i mascarponen, rör om och krydda med mer salt och peppar och ev. en droppe ättika. Avsluta med en handfull bladpersilja i såsen.

 

Ta 4 tallrikar och lägg ½ tsk mascarpone i mitten på varje tallrik (så att de inte glider). Ställ en filodegskorg på varje tallrik. Fördela svampen i korgarna och häll över lite sås. Garnera ev. även med lite sås på tallriken runt filodegskorgen och med den sista handfull bladpersilja.


© 2019 Galbani - All rights reserved